Selasa, 14 Januari 2020

Materi panganan tradisional kelas X

Pengertian:
  Panganan tradisional iku panganan kang kondang ing palan utawa daerah tertamtu. Saben daerah biasane ndue panganan sing kondang lan dadi ikon daerah. Kayata coto lan konro ing Makassar, rendang ing Padang, lan sak panunggalane.
A. Maca lan nanggapi teks

                                  Tumpeng


Tumpeng iku cara nyuguhake sega lan lawuh jroning wangun bucu, amarga saka kuwi banjur diarani sega tumpeng. Olahan sega sing dianggo umume arupa sega kuning, senadyan karep uga digunakake sega putih biasa utawa sega uduk. Tampahe dilemeki gondhong gedhang lan sega  tumpenge dipanggonake ing tengah, diubengi lawuh lan janganan.

Tumpeng biyasane dianggo ing upacara tradhisional sing sifate seneng utawa sedhih. Tumpeng ing ritual Jawa.

B. Nemokake nilai-nilai kang Kamit ing 
     teks.
    Babagan kang kudu digatekake yaiku :

•) Tumpeng wujude lancip kang umume saka sega kuning utawa putih
•) Tumpeng biasane kanggo upacara tradhisional kang sipate seneng utawa sedhih
•) Tumpeng minangka simbul keslametan, kesuburan,lan kasejahteran
•) Tumpeng kang lincip nggambarake kemakmuran sing langgeng serta pangerap-arep supaya urip munggah lan nduwur.

Sumber : -)https://www.goodnewsfromindonesia.id/2019/06/27/filosofi-dibalik-lezatnya-nasi-tumpeng
-) Gegaran Nyinau Basa Jawa kelas X SMA/SMK/MA

1 komentar:

Meneroka Tubuh

          Drama meneroka tubuh ini merupakan drama yang diadaptasi dari sebuah karya puisi dari Setia Naka Andrian dan dibawakan oleh Teater...